hímzésminta-ingyenhímzésminta-hímzettpóló-póló-hímzés-hímezdki-modernhímzé
Blog,  Hímzésminta,  hímzéspólóra,  hobbi,  Ingyen

Hogyan hímezzünk
pólóra?

Az elasztikus anyagokra való hímzés mindig bonyolultabbnak tűnik, sokan éppen ezért meg sem próbálják azt, azonban részletes útmutatásommal és videómmal te is könnyedén elsajátíthatod az ehhez szükséges trükköke és praktikákat.

Amire szükséged lesz:

  • Egy egyszerű pamutpóló
  • Hímzőráma (nekem a 15′-ös a kényelmes)
  • Hímzőtű hegyes
  • Osztott hímzőfonal
  • Toll amivel a mintát megrajzolhatod

A minta megrajzolása

Én többféle tollat használok, attól függ, hogy milyen anyagra rajzolom vagy viszem át a mintát, legjobban számomra mégis a radírozható toll vált be, melyet a vasaló könnyedén eltűntet, ha a rajz nem úgy sikerült, vagy a hímzést befejeztük és néhol még látszik a minta.

Ez a minta egyáltalán nem bonyolult, mindössze néhány vonalból áll, melyet szabad kézzel bárki megrajzolhat. A minta kb. 12-14 cm nagy, amit én a pólóra rajzoltam. A videó elején láthatod az én remekművemet, amin még hímzés közben is korrigáltam néhol.

Hogyan helyezzük a pólót a rámába?

Miután a mintánkat megrajzoltuk, fordítva belehelyezzük a megrajzolt mintás részt a rámába tehát most a csavaros részét tesszük alulra és felül a karikával fogjuk beszorítani, így a minta a ráma nem rendeltetésszerű oldalára kerül, de ne izgulj, éppen ez a cél! Hogy miért? Azért, mert a rugalmas anyagokat sokkal célszerűbb és egyszerűbb így hímezni, mint a domború oldalon. Próbáld ki nyugodtan, hogy neked melyik oldal a kényelmes.

Miután kicsit visszacsavartuk a csavart, óvatosan meghúzgáljuk a rámába helyezett póló széleit, de semmiképpen sem feszüljön ki az anyag a rámába és legfőképpen ne nyúljon! Ez nagyon fontos a hímzésre nézve. Miután megigazítottuk a pólót, csavarjuk rá a hímzőráma csavarját teljesen a keretre.

Kezdjük el!

Ez a minta egy hatos osztott dmc hímzőfonallal készült, amiből három szálat húztam ki és befűztem a tűbe. Az elejét többféleképpen lehet kezdeni, mivel a modern kézi hímzésben nincsenek merev szabályok, én ilyen esetben csomózni szoktam a fonalam végét a kezdéshez, majd levágom a kilógó részt és átbújtatom a tűt a hosszabb szár kezdőpontján.

Hogyan hímezzünk szárat?

A levél száraihoz és hajtásaihoz a tűzőöltés nevű, nagyon egyszerű hímzéstechnikát használom, amiről készítettem egy közelebbi videót is, ezt itt éred el.

Ezzel a hímzéstechnikával kezdünk, kihímezzük a hosszabb főszárat, így a levél csúcsához érünk, majd következik a második technika.

FIGYELEM! nem szabad, hogy az anyag feszüljön a rámába, de az sem jó, ha túl szorosak az egyes öltéseid! Inkább lazább öltésekkel dolgozz, hiszen ne feledd, ez egy rugalmas és vékony anyag, így nem mindegy a végeredmény!

A második hímzéstípus:

Ismered a margaréta öltést? Még sohasem hallottál róla? Ez egy nagyon egyszerű, de dekoratív öltéstípus, amellyel virágokat szoktak hímezni, én viszont előszeretettel használom levelek és indák hímzéséhez is, hiszen annyira mutatós.

A mintát direkt nem rajzoltam meg az anyagra, hiszen egy egyszerű és rövid egyenes vonalból állna mindössze, így rád van bízva, hogy hová hímzed a kis margaréta kezdeményeket. Enyhén szögben álljanak az egyenes száron, így kapod majd meg a végén a levélmintát.

Mivel éppen a levél csúcsán vagyunk, most visszafelé haladunk és a csúcsnál néhány tetszőleges margarétát készítünk, mielőtt továbbmennénk a következő mellékszárra. Külön videót készítettem a margaréta öltésről is, melyet itt lehet elérni!

FONTOS! Ne zsúfoljuk tele túlságosan a levelünket a mintával, tartsuk meg a körülbelüli egységes távolságot, illetve ügyeljünk arra is, hogy a kis margaréta levelek egyforma hosszúak legyenek az egyes szárakon.

Na de beszéljen helyettem a póló hímzéséről készült, részletes videó:

Visszafelé haladva, felváltva használva a két technikát, hímzésünket másfél – két óra alatt készíthetjük el, majd irány a vasaló és örülhetünk is a vadiúj és igazán egyedi pólónknak!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük