hímzettvirág-pitypang-kézzelhímzett-kézihímzés-hímzés-virághímzése-hímezdki-hímzőtanfolyam-hímzőworkshop-hímzésoktatás-hímzéstechnika
Egyéb kategória,  Hímzésminta,  hobbi,  Ingyen,  Oktatóvideó

Pitypang kézi hímzéssel

Ez a pitypangos cipő készült a hímezdki műhelyében, mely több technikát is magában foglal. A minta nemcsak cipőn, hanem pólón vagy táskán is jól mutat, illetve asztali futóra vagy tányéralátétre is hímezhető.

Amire szükséged lesz:

  • Osztott hímzőcérna
  • Hímzőtű hegyes
  • Egyszerű, egyszínű vászoncipő
  • Fém vagy szilikon gyűszű, ha van
  • Hímzőráma, ha nem cipőre készíted
  • Toll, amivel a mintát megrajzolod

A minta megrajzolását illetően már egy korábbi bejegyzésben szó volt részletesen, amelyet itt találsz.

Cipőhöz használjunk gyűszűt!

A cipő hímzése nem könnyű feladat, hiszen vastagabb az anyag, mint egy póló vagy pamutvászon, így jól jön a gyűszű használata is. Én ilyet használok, ebből több méret is van, de vannak akik a fémet szeretik.

Ha még sohasem dolgoztál gyűszűvel az ujjadon ne aggódj, mint mindent ezt is meg kell szokni, nem baj, ha az elején még nem megy a használata, vagy esetleg kényelmetlennek tűnik. Egy idő után megszokja az ujjad majd és örülni fogsz, hogy nem zúztad lapossá a tűvel hímzés végén, ahogyan gyakran én teszem, ha nem veszem fel a gyűszűt! 🙂

Ha esetleg nincs a háztartásodban ilyen kis csoda, akkor se keseredj el, anélkül is meg lehet oldani a cipőd hímzését, bár jobban kell majd vigyázni az ujjaidra. Amíg könnyedén belemegy a vászonba told, majd ha már elakad inkább húzd a tűt, semmiképp se az ujjaddal fejtsd ki a plusz energiát, mert kb. 10 perc után érezni fogod az eredményt, ha nem így teszel, hidd el. 🙂

A hímzőcérnáról röviden:

Az osztott hímzőfonalból kettő szálat húzok ki, ezzel fogok dolgozni végig a hímzés mentén. Tetszőleges színt és márkát választhatsz, én a dmc osztott hímzőfonalat szeretem, mert igazán minőségi eredményt nyújt, nem bolyhosodik, nem görcsölődik és enyhén fényes felülete van. Ha nincs otthon osztott hímző, akkor se keseredj el, sima háztartási varrógépcérna is megteszi, ez esetben három egyforma szállal dolgozz.

A pitypangnál négyféle, különböző technikát alkalmazok, melyet egy videóban mutatok meg, ahol nem a teljes virágot, viszont annak részleteit hímzem ki, így mindenki számára egyértelmű lesz a minta elkészítése. Ezen kívül több technikáról is készítettem közelebbi videót is külön, hogy könnyebb legyen számodra az adott technika elsajátítása.

Kezdjük a hímzést!

A pitypang szárával kezdek, melyhez a sima tűzőöltés technikát használom. Ez talán az egyik legegyszerűbb öltéstípus, amit bárki elsajátíthat, akár gyerekként is. Itt mindössze annyira kell figyelni, hogy az egyes öltések hossza egyenlő legyen, hiszen a hímzés akkor mutat szépen.

Ezután következik a pitypang középső része, amit a matyó és kalocsai világban jól ismert laposöltéssel hímzek. Erről a hímzéstípusról készítettem néhány technikai rajzot, íme:

laposöltés-hímzés-modernhímzés-kézihímzés-kalocsaihímzés-matyó-kalocsai-hímezdki-logo
laposöltés-hímzés-modernhímzés-matyó-kalocsai-hímzéstechnika-hímzőtanfolyam-hímezdki

A pitypang kis virágait egyszerű öltésekkel hímezzük ki, mely a középső rész széleiről indul és egy kör mentén halad végig. Itt a hosszabb és rövidebb öltések váltogatják egymást. Viszonylag sűrűn öltöm az egyes elemeket, mert így szépen mutat majd a végeredmény.

Bonyolult! Vagy mégse? Franciacsomó!

Ha az összes rövid és hosszú öltésünkkel végeztünk, akkor minden egyes öltésünk végére készítsünk egy-egy franciacsomót. Az egész hímzésben talán majd ez tűnik a legbonyolultabbnak, de ne aggódj, erről is külön videó készült, melyen lassan és érthetően mutatom a technikát. Ha belejössz a franciacsomók készítésébe, nem akarod majd abbahagyni sem! Mint egy kis gyöngy, úgy helyezkedik el a csomó a mintán!

Szélben szálló szirmok

Ha ezzel is végeztél akkor következnek a pitypang szélben úszó szirmai, melyet egy egyszerű öltés után úgynevezett V-öltéssel készítünk el. Ennek a technikának az a lényege, hogy a vízszintesen húzott fonalat egy függőleges öltéssel tűzzük le a helyére, ezzel rögzítve azt, így alakul ki a V-öltés. Nem világos így elsőre? Ne aggódj! Erről is készült egy részletes videó számodra, melyet itt érhetsz el!

Ha ezekkel az apró virágszirmokkal is végeztünk, akkor elkészültünk a hímzésünkkel. Ugye, hogy nem is volt bonyolult?

A pitypangról készült videót pedig itt találod:

Érdemes feliratkozni youtube csatornánkra is, hogy ne maradj le egy-egy új technika bemutatásáról!

Ha ez tetszett, nézd meg a hímzett pólóról készült részletes leírást és videót is IDE kattintva!

Kellemes hímzést a mintához!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük